GTST Archief | Geschiedenis

logoOp 1 oktober 1990 werd de eerste uitzending van “Goede Tijden, Slechte tijden” om 19.00 uur op RTL 4  uitgezonden. Toenmalig RTL-baas Freddy Thyes wilde al na vier weken de productie van Joop van den Ende stopzetten. Acteurs als Reinout Oerlemans en Antonie Kamerling stuntelden tijdens het acteren en de decors vielen om als de deur open of dicht werd gedaan.

De mensen raakten door de slechte kritieken van critici bekend met deze slechte scènes, maar bleven kijken. Jongerenblad Hitkrant begon de jonge acteurs op de cover te zetten, NafNaf sponsorde de serie door Arnie een bodywarmer van hun te laten dragen en zag hun omzet verdubbelen. Algauw werd de serie een succes en keken er rond de twee miljoen huishoudens. Sindsdien is GTST niet meer van de TV weg te denken.

Joop van de Ende was de gene die het idee bracht voor een dagelijkse soap, die hij wilde ontwikkelen voor RTL4. Hiervoor benaderde hij Willy van Hemert, de schrijver en regisseur van o.a. Dagboek van een Herdershond. Zijn idee was een serie over een plattelandsfamilie. Van den Ende begreep dat een soap van ongeveer 200 afleveringen van 25 minuten per seizoen teveel was voor Willy van Hemert, zeker omdat er geen basis was en alle personages moesten worden bedacht. Bert van der Veer werd door Joop van den Ende naar Los Angeles gestuurd en kwam terug met de scripts van Ryan’s Hope. De rechten hiervoor waren moeilijk te verkrijgen en het zou dan ook tot 1994 duren voordat deze serie de basis werd voor Onderweg Naar Morgen(gestopt in 2009). Uiteindelijk vormde de scripts van The Restless Years uit Australië de basis van GTST.

Alle titels die de revue passeerden: “Tijd van Leven”, “Samen”, “De Rusteloze Jaren” werden door Joop van den Ende afgekeurd. Wanhopig vroeg Reg Watson uiteindelijk hoe “Good Times, Bad Times” zich in het Nederlands liet vertalen. “Goede Tijden, Slechte Tijden” werd titelsuggestie nummer 34. Bert van der Veer schreef de titel song van GTST die heel Nederland na enkele weken dagelijks meezong. De titelsong werd zelfs een heuse nummer 1-hit!

Tal van acteurs begonnen hun veelbelovende carrière in GTST, zoals Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Reinout Oerlemans, Lieke van Lexmon, Jan Kooijman, Paul Groot, Liza Sips, Angela Schijf en Antonie Kamerling.

Het succes van GTST bleef niet onopgemerkt en het Duitse RTL begon met Guten Zeiten, Schlechte Zeiten. De TROS en Veronica startte in 1994 met Onder weg Naar Morgen. ONM scoorde goed maar kwam niet bij het succes van GTST. In 1996 kwam concurrent nummer 3, SBS6 kwam met Goudkust. Goudkust stopte in 2001. ONM kwam in 2009 ten einde, inmiddels is concurrent nummer 4 op de buis. Malaika op RTL5 zag in maart 2013 het levenslicht.

Maar GTST kende ook vele minder mooie momenten, enkele keren had GTST te maken met een heuse leegloop. In 1998/2000 hielden immens populaire personages als Hedwig Harmsen, Jessica Harmsen, Roos Alberts en Mathilde Carillo ermee op. In 2005 kreeg GTST de grootste klap te verduren, geliefde acteurs als Bas Muijs, Fajah Lourens, Victoria Koblenko en Inge Ipenburg verlieten de serie. De kijkcijfers van GTST stortte in en GTST moest uit een diep dal klimmen. Daarnaast kreeg GTST veel kritiek door de vele onrealistische verhalen, waar de kijker zich totaal niet meer in herkende.

De makers kozen voor een nieuwe start, met een nieuwe leader, nieuwe acteurs en tal van nieuwe decors. Al met al sloeg dit niet zo goed aan als gehoopt en in 2008 kwam de Familie Huygens de serie in. Verder verlieten in 2008/2009 ook tal van acteurs de set, onder andere Wilbert Gieske, Sabine Koning en Robin Zijlstra. Met grote namen als Willeke Alberti en Marjolein Keuning wist GTST de kijkers weer terug te winnen.

In april 2010 verliet GTST-icoon Charlotte Besijn de serie na 11 jaar GTST gaf ze de voorkeur aan een rol achter de schermen. Inmiddels werkt ze als regisseur bij GTST.

In oktober 2010 bestond GTST maar liefst 20 jaar, dit werd gevierd met enkele speciale afleveringen en een heus GTST event. In de speciale afleveringen werd er terug geblikt op 20 jaar GTST.

Niet veel later verdween de Familie Huygens alweer uit de serie en werd de Familie Bouwhuis geïntroduceerd. In 2012 verlieten GTST sterren Jan Kooijman, Christophe Haddad en Lieke van Lexmond de serie.

GTST is inmiddels weer genadeloos populair en weet vrijwel dagelijks tegen de 2 miljoen kijkers grens aan te tikken.

Advertenties

18 reacties op GTST Archief | Geschiedenis

 1. linda zegt:

  toen gtst begon op 01 oktober 1990.
  was ik een baby van 8 en een halve maand oud .
  ik ben geboren op 18 januari 1990

 2. linda zegt:

  ik kijk gtst sinds 2002

 3. nicky zegt:

  ik ben Nicky wiet heb ge daan door viet sneeden van pgsut tot niewe gtst

 4. Pingback: GTST- gekte? | Zandbak

 5. linda zegt:

  ik ben linda en ik ben op 18 januari 1990

 6. linda zegt:

  ik ben linda en ik ben op 20 januari 1990

 7. tina zegt:

  18 januari 1990

 8. tina zegt:

  03 januari 1993

 9. linda zegt:

  gtst cast seizoen 1 1990-1991

 10. linda zegt:

  gtst cast seizoen 2 1991-1992

REAGEER

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s